Stora lupinbekämpardagen

 

Gunilla, Marianne och John kämpar med vresiga lupinrötter.

Vår krets hedrade den 6 juni, Stora Lupinbekämpardagen, genom att gräva lupiner på Storslättsvägen, en av de vägsträckor vi vårdar inom projektet Världens längsta blomsteräng. Förutom några från Naturskyddsföreningen deltog ett antal personer från den lokala vägsamfälligheten. Lupinerna hade tyvärr helt tagit över på delar av sträckan på bekostnad av ängsblommor och orkidéer. Men på några ställen såg vi i alla fall nästan utslagna brudsporrar. Vad vi sett är att en enda insats där man gräver upp rötterna gör att området klarar sig i flera år innan några nya lupinplantor börjar tränga in. Det ger en god chans för de naturliga arterna att återhämta sig.

Vi fick släpvagnen full med sopsäckar med lupiner att skickas till förbränning. På Björnhyttan hade många redan kommit med sina välfyllda säckar lupiner; containern för invasiva växter blev nästan fylld. Glädjande att så många fått upp ögonen för problemet med invasiva växter och är beredda att bidra till en lösning.

Bengt Lundborg

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.