Vård av finnklint vid Sporrberg

Finnklint vid Sporrberg

Måndag den 18 september utförde Ola Prenner och undertecknad tillsammans med Per Johansson från Länsstyrelsen ett slåtterarbete vid Sporrberg i ett försök att undersöka, hur vi bäst vårdar och bevarar växtmiljön för finnklinten. Vi mätte upp tre rutor 5×5 meter på tre olika platser på den gamla tomten i Sporrberg. Per bokförde och Ola och jag räknade hur många plantor respektive stjälkar av klint som växte inom var och en av de fyra rutor, som vi delade de större rutorna i. Det blev alltså fyra rutor a’ 2,5×2,5 meter inom varje fyrkant. Vi slog med lie i två rutor och räfsade bort gräset. I en räfsade vi även bort mossa och förna. En ruta slogs med trådtrimmer och en ruta lämnades orörd.

Meningen är, att vi nästa år ska observera, om det blev någon skillnad på de olika växtmiljöerna och sedan åter räkna hur många finnklint som växer där.

Monika  Utter

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.