Årlig slåtter vid Nedre Pundet

 

Nedre Pundet är en oansenlig gammal vändplan längs vägen mellan Norhyttan och Gänsen. På området växer några ovanliga låsbräkenarter och orkidéer och Naturskyddsföreningen försöker gynna dessa genom sen slåtter (för att magra ut jorden) och rensning av sly, ljung och nedfallna grenar. I år samlades vi för uppdraget den19 juli. Bilden ovan visar Ulf, Ann-Kristin, Monika och Gunilla (och hundarna Yxe och Nisse) efter välförrättat värv.

Eftersom vi är ute i sen växtsäsong fanns inte många arter i blomning. Vi hittade två små låsbräkenplantor; goda år kan man hitta runt 100 plantor på platsen. Vi såg också fröställningar av nattviol och grönvit nattviol. Bilderna nedan är från Nedre Pundet i juni 2021, topplåsbräken (förutom den stora plantan kan man se två små), samt en ståtlig grönvit nattviol.

 

Topplåsbräken

Grönvit nattviol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och foto Bengt Lundborg

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.