Riksstämma 2023

Jag deltog som ombud för Västerbergslagen på Naturskyddsföreningens riksstämma i Västerås 16–18 juni 2023. Vartannat år hålls riksstämma, där stämman avgör styrelsens uppdrag 2 år framåt, och vartannat år riksmöte, där det handlar om kretsarnas och länskansliernas arbete. 

Flera viktiga frågor avhandlades: ny styrelse för 2 år framåt, ny ordförande, bearbetning av framstegsstrategin att gälla 4 år framåt och stadgeändring, eftersom många sett behov av mer återbäring till kretsar och länskanslier.

Vem ska efterträda Johanna Sandahl som ordförande efter 9 år? Precis som när hon blev vald föredrog man nu en ung kraft framför beprövad erfarenhet. Beatrice Rindevall blev vald med stor majoritet, och konkurrenten Karl-Axel Reimers lovade bidra med sin kunskap och erfarenhet.

Hur ska fördelningen ske av medel till regioner och kretsar och till Rikskansliet? Nu bestämdes att 35 % av gåvor överskjutande 50 miljoner ska gå till periferin, att Riks kan ta arbetsgivaransvar perifert när så behövs och att man för övrigt kan söka bidrag för sina verksamheter utanför ordinarie söktider. 

Hur ska föreningen bäst stödja Norrbotten och Västerbotten där det nu sker så stora ingrepp på naturen? NF ska göra sitt yttersta – dock oklart nu hur och hur mycket. Att styrelsen har bristande representation från norra delen av landet ska tas med i valberedningens kalkyl framöver.

Naturskyddsföreningen är en politiskt och religiöst opartisk, demokratisk sammanslutning som drivs av vilja till samsyn, inkludering, respekt för varandra och framför allt för naturens behov. Vi vet att våra liv hänger på om naturen ger oss utrymme att leva. Miljöarbete har i politiken ofta betraktats som en finess, ett särintresse, när pengarna så tillåter – fastän biologisk mångfald och ett klimat i tillräcklig balans i själva verket är oundgängliga för vår överlevnad. 

Varje gång jag är på riksstämma gläds jag åt vår förening som faktiskt gör skillnad genom styrkan hos sina hängivna medlemmar och sin samlade expertis!

Gunilla Lundborg

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.