Blomstervandring vid Bagghyttan

Måndagen efter midsommarhelgen anordnade Borlängekretsen en vandring längs den blomsterrika vägsträckan vid Bagghyttan ett par kilometer sydväst om Tuna-Hästberg. Vägsträckan börjar vid platsen för hyttan vid Långsjöns norra ände och sträcker sig ca en kilometer österut. Den är en av Västerbergslagens sträckor inom Naturskyddsföreningens projekt Världens längsta blomsteräng. Ett tiotal intresserade deltagare mötte upp och guidades kunnigt av Anders Janols från Tuna-Hästberg.

Ett sextiotal arter noterades, bland dem ängsgentiana, rödkämpar, vildlin, darrgräs, kattfot, vitpyrola och fältarv. Skogsnycklarna blommade som vackrast, liksom jungfru Marie nycklar som ofta bildar hybrider med skogsnycklar. Bland orkidéer såg vi också nattviol och tvåblad. Några valda blomster visas i relaterad sida.

Några av deltagarna. Guiden Anders Janols med ryggen mot kameran.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.