Biologiska Mångfaldens Dag , Lupiner

Idag har vi grävt Lupiner vid Väsman. Fyra flitiga grövare. Långa rötter och lite bändigt att få upp dem men vi fyllde några säckar och nästa år är det förhoppningsvis mindre av dem där. Annars är det inte så mycket Lupiner just i detta stråk som tur är. Förgätmigej och Sommargyllen fans det en hel del. På Rots äng växer även mycket daggkåpa.

Fakta om Lupiner:

Lupinen kommer ursprungligen från Nordamerika, och kom hit med växtsamlaren David Douglas. Lupinen är en invasiv art som kväver andra växter vilket gör att insekter kan svälta och dö ut då de inte får tillgång till nektar och pollen under hela året. Den korta blomningstiden Lupiner har ger bara mat i några veckor.  Lupinerna måste slås av eller ryckas upp fler gånger varje säsong. Och gör det innan de fröar. Kapade växter bör samlas in och föras bort. Ärtväxten göder marken, vilket inte passar inhemska växter. Nya små bestånd grävs upp med rötterna. Låt sedan dessa ligga och torka eller förstör dem på annat sätt innan de läggs på komposten. Området måste rensas regelbundet de kommande åren.

 

B2166761-03A7-4E25-9E1C-57D5BA50C68B04F13866-C33A-44F0-B5F6-FFED249D77CAFA55807B-22CD-49C0-B224-1D212897A939

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.