Till Skogsstyrelsen Dalarna
2023-06-07
rune.arvidsson@skogsstyrelsen.se
nabila.ali@skogsstyrelsen.se
Naturskyddsföreningen i Västerbergslagen
Överklagan av Skogsstyrelsens nollbeslut (icke-beslut) av avverkningsanmälan A 49765-2022
Yrkanden
Verkställer skyndsam interimistiskt förbud av alla skogsbruksåtgärder inom planerat avverkningsområde i avvaktan på rättslig process.
- I första hand förbjuda avverkning av en del av det avverkningsanmälda skogsområdet.
- I andra hand återförvisa ärendet för handläggning av hela avverkningsanmälan i enlighet med miljöbalkens krav på miljöhänsyn.
- Naturskyddsföreningen i Västerbergslagen överklagar Skogsstyrelsens nollbeslut (icke beslut, se Bilaga till denna överklagan) att underlåta att förelägga markägaren i rubricerad avverkning att helt förbjuda avverkning som berör de kända lokalerna av rödlistade och mycket sällsynta marksvampar och förekomst av orkidén knärot (Sårbar – VU) som omfattas av artskyddsförordningen. Små kärr i skogen kan hysa andra fridlysta orkidéer.
- Grunder
Avverkningsanmälan A 49765-2022 inkom 2022-10-25. Det är länge känt att det förekommer flera sällsynta marksvampar som är knutna till den hotade naturtypen kalkbarrskog, vilken Sverige har ett internationellt ansvar för att bevara.
Inom skogen finns följande rödlistade och hotade arter. Kartan visar en tät ansamling av fynd i avverkningsområdets nordöstra hörn. Det är det område som i första hand måste bevaras för marksvamparnas skull. Enligt snitslingarna har detta område undantagits. Janolof Hermansson har varit i kontakt med skogsägarens företrädare Kjell-Ola Bergström. - Druvfingersvamp, Ramaria botrytis s.lat., rödlistad som Sårbar (VU). Ramaria ”botrytis coniferous”: NORRBÄRKE Västermoren, nordsluttning mot Västermorviken i Plogen, lågörtbarrskog, 12 ex 2015 (JHn best. KBe [O]:BEND.2015), 10 ex 2017 (JHn, m.fl.) och 2 mycel 2 ex 2022 (JHn, USk, m.fl.).
Kollekt från ett av mycelen är med i den Nordiska projektet som ska utreda arterna inom korallfingersvampar. Projektet har ännu inte slutredovisats. Den berörda kollekten och mycelet av Ramaria ”botrytis coniferous” har DNA-sekvenserats och måste ses om typ som kommer att ligga till grunden för en helt ny vetenskaplig beskriven fingersvamp. Det är mycket viktigt att växtplatsen för arten bevaras vid Plogen för att kunna visa typens växtplats för framtida forskning. Växtplatsen är stabil, till och med en utökning av antalet mycel. Om all skog öster om skogsvägen lämnas kvar kan sannolikt växtplatsen bevaras. Beståndet är avvikande i den avverkningsanmälda skogen.
- Läderdoftande fingersvamp, Ramaria safraniolens, rödlistad som Sårbar (VU).
- Gultoppig fingersvamp, Ramaria testaceoflava, rödlistad som Nära hotad (NT).
- Skogsstyrelsen och länsstyrelsen borde ha genomfört en inventering av den avverkningsanmälda skogen innan icke-beslut om att tillåta avverkning. Janolof Hermansson har bara sporadiskt varit i skogens inre delar, utom hösten 2022 och 2023. Skogen är lika skyddsvärd som många andra som blir natur- eller biotopreservat. Det är en typisk ”bondskog” med mycket varierande delområden. Skogstypen är barrskog av lågörtstyp, som har mycket bra förutsättningar för sällsynta och hotade mykorrhizasvampar. Någon inventering av marksvampar har aldrig blivit gjord. Blåsippa indikerar kalkbarrskog. Antalet lågor är måttligt men många har hög naturvärdeskvalité. En låga hade rynkskinn Phlebia centrifuga Sårbar (VU). Förutsättningarna är mycket goda att det finns fler bestånd av knärot än det som är funnet. Vi anser att Skogsstyrelsen bör genomföra en noggrann inventering av knärot i beståndet.
- Vid flera tillfällen har Janolof mött svampplockare i den berörda skogen. Hösten 2022 kunde man konstatera enorma mängder av trattkantarell. Så skogen är inte bara värdefull för biologiska mångfalden utan av för en hälsosam rekreation. Skogar med många arter av matsvampar är lika snabbt minskande som skogar med höga naturvärden.
- Vid besök den 30 maj 2023 konstaterades att Bergkvist Siljan planerar för avverkning.
- Slutkommentar: Avverkningsanmälan uppvisar, som vanligt, mycket stora brister. Det nämns i avverkningsanmälan inget om särskild hänsyn ska tas till hotade marksvampar, trots att uppgifterna är tillgängliga på Artportalen. Men det verkar som planerare har fått order av skogsägaren att undanta den nordöstra delen med ansamling av hotade mykorrhizasvampar. Trots att det kan vara en skog med flera hotade mykorrhizasvampar, som man bör misstänka när den ligger inom ett kalkstensområde samt närheten av Limnäsudden, så förespråkas kalavverkning och markberedning. Skogsstyrelsen borde reagerat på bristerna i avverkningsanmälan.
Ludvika 2023-06-07
Monika Utter
Ordförande Naturskyddsföreningen i Västerbergslagen.
monutt17@gmail.com 070-5813460
Janolof Hermansson c/o Naturskyddsföreningen i Västerbergslagen.
jo.hermansson@telia.com 070-3630595