Naturreservatet Jätturn är på 50 ha och ligger i nordvästra hörnet av Smedjebackens kommun. Det omfattar sjöarna Jätturn, Vitturn och västra stranden av Sävsjön och omgivande delvis brant terräng. Man kommer till området från en parkeringsplats vid dammen vid sjön Tunsans utlopp. Den hittar man alldeles vid slutet av en 4 km lång grusväg från ett avtag strax norr om Pollackssund längs med väg 635 mellan Smedjebacken och Ulfshyttan. Vandringsleden till Jätturn är rik på rötter och stenar (stavar är obligatoriska för en gammal gubbe som undertecknad) och är riktigt trolsk med jättestora mossiga flyttblock och urgamla granar.
Jätturn är mest känt för sin grotta som man kan ro in i med en eka från en fin rast- och eldplats som ligger på motsatta stranden. Bergknallen med grottan består av urkalksten, som är mycket ovanlig i Dalarna. Det bidrar till områdets frodiga växtlighet med många sällsynta arter. Här finns ovanliga kärlväxter, svampar, lavar och mossor. Området har lämningar efter två torpställen med anor från 1600-talet, Jätturvallen på höjden söder om Jätturns grotta och Lilla Bråfall vid Sävsjöns södra ände.
För tredje årets i rad genomförde vår krets en utflykt i samverkan med svampklubben Skogsriskan. Lördagen 14 september detta år bjöd på skönt och soligt väder när vi ställde kosan till Jätturn för en lyckad och lärorik exkursion.
Våra guider är specialiserade på svampar och lavar och därför är det sådana arter som registrerats i Artportalen: olivspindling, gulspindling, honungsvaxskivling, vit tuvskivling, navlad taggsvamp, rynkskinn, citronticka, lakritsriska, svavelriska, gulkremla, fjällig taggsvamp, gulmjöl, grå nållav, skägglav, traslav, dvärgtufs, fjällig filtlav.
Text och foto: Bengt Lundborg
Kommentera