Världens längsta blomsteräng – till hösten

Cykelvägen mot Iviken. Foto: Monika Utter.

Att gynna ängsfaunan kräver några insatser under året. I början av säsongen behöver man rensa bort invasiva växter, lupiner, kanadensiskt gullris, jättebalsamin och liknande. I slutet av säsongen, när ängsväxterna har fröat av sig, bör man i många fall hjälpa till att magra ut jorden genom slåtter och att sedan räfsa undan gräset.

Längs cykelvägen från Ludvika mot Sunnansjö och Grangärde vårdar vi två sträckor inom projektet Världens längsta blomsteräng, som vi tidigare skrivit om här. Kommunen står för slåtter längs vägen och Monika, Gunilla och Ola har varit ute med räfsor. Bilden visar resultatet efter räfsningen där cykelvägen tangerar Iviksvägen.

Projektet drivs av Naturskyddsföreningen på riksnivå med stöd från Postkodlotteriet. Vi inom Västerbergslagens krets gick med som pilotkrets från början för tre år sedan och vårdar fyra sträckor. I hela landet är i dagsläget 393 vägkanter registrerade inom projektet med en total längd av 447 km. Det är knappt hälften av ambitionen, som är att nå upp till 100 mil.

Text: Bengt Lundborg

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.